‘Van wor ik bén’ is de titel van het Gemerts Volkslied. Logisch dus dat een toneelstuk met diezelfde naam gaat over Gemert, Gemertse mensen en Gemertse gebeurtenissen.
‘Tonnie’ vertelt ons haar verhaal en de verhalen die zij gehoord heeft. Zij blikt terug op het Gemert van ‘vruuger’ en vertelt over de familievete die in 1880 ontstond en hoe die zich in de jaren daarna ontwikkelde. Zij neemt u mee naar het tijdsbeeld van 1880 tot ongeveer 1920. Door de verhaallijn ziet u personages in verschillende levensfasen, die door verschillende acteurs worden gespeeld. Deze karakters ziet u op deze pagina’s.
‘Van wor ik bén’ geen feitelijk geschiedenisverhaal. We noemen het liever een ‘historische vertelling met daarin enkele accurate gebeurtenissen’. Daarin ontmoeten we typisch Gemertse mensen (Dokter Kuijper, Pater van den Elsen, Pastoor Poel, Prinzen) en typisch Gemertse gebruiken en Gemertse verenigingen.
We beginnen in 1880 als er een bruiloft op stapel staat: Trui en Cor gaan trouwen, hij is smoorverliefd op haar, maar zij… Haar beste vriendin Pieta is wel verliefd op Cor.
Het dorp wordt opgeschrikt door een dramatisch ongeval met de tram, de ‘Goede Moordenaar’. Jan komt nooit meer over deze gebeurtenis heen. Een ‘buitendorpse’ passagier, Jon, strandt door het ongeval in Gemert, met alle gevolgen van dien…
Rond 1890 staan Trui en Pieta lijnrecht tegenover elkaar. Hun kinderen, Bertus en Erna, trekken zich niets aan van deze vete. Als zij samen ‘mieren verbranden’ in de schuur heeft dat verstrekkende gevolgen. Drieka, de ‘dorpsheks met een flinke korrel zout’ zag dit al aankomen. Bertus krijgt de schuld van deze dorpsramp.
Veel Gemertse mensen worden slachtoffer van ‘het echte kwaad’, de influenza. Daar kan zelfs Gerlacus van den Elsen niet tegenop preken.
Het leven in Gemert gaat hoe dan ook verder en daar hoort anno 1910 een processie bij. Tijdens de crisis doet industrieel Prinzen zijn best om de schade voor Gemert zoveel mogelijk te beperken. Erna is inmiddels getrouwd met Hen, een werkloze drankliefhebber. Bertus woont in Rotterdam. Als hij zijn vader, Jon, bezoekt ziet hij zijn vroegere “vriendinnetje”, dat hem als kind heeft verraden, opnieuw.
Het is kermis in Gemert. Mensen vieren feest en ontmoeten elkaar op het plein. Het is 1920 en de geschiedenis zal zich herhalen als Bertus Erna opnieuw ontmoet. Tonnie leest de laatste brief van haar moeder voor en de cirkel sluit zich…
Het verhaal van Tonnie komt in september 2016 opnieuw tot leven in het Boerenbondsmuseum. Het hele binnenterrein is het podium maar ook de omliggende paden en straten zullen gebruikt gaan worden. Dat dit verrassende (en bijzondere) ‘plaatjes’ oplevert laat zich raden…